Deze site gebruikt cookies, voor ons privacy- en cookiebeleid klik hier. Klik om te sluiten.
Home   >   ICT Projectmanagement cursussen op BeeTree
Herstel Filters
Regio
Onderwijs vorm
Leeftijdsgroep
Doelgroep
Categorie
Prijs type
Prijs

Type startmoment
Startdatum

Ander ICT management

Wel management maar geen projecten? Denk dan eens aan servicemanagement (ITIL), of Quality Assurance (Lean, Six Sigma). Laat je inspireren. Op BeeTree!

Klassiek projectmanagement

Elk project is uniek en eindig. Dat is nu eenmaal de essentie van een project. Projectmanagement is ervoor om zo’n project goed te laten verlopen. Klassiek projectmanagement leunt zwaar op het denkwerk van Deming (die op zijn beurt weer leende van de wetenschap). Deming wilde processen beheersen en verbeteren door systematisch te werk te gaan en eerst een plan op te stellen, dat uit te voeren, vervolgens te evalueren en daarna bij te sturen. In essentie is dit ook wat een projectmanager doet, zij het dat processen cyclisch zijn en een project eenmalig. De projectmanager start het project, maakt een planning, zorgt ervoor dat het plan wordt uitgevoerd en stelt steeds vast of alles nog volgens planning verloopt. Een projectmanager zorgt daarbij voor een goede balans tussen tijd, geld en kwaliteit van een softwareproject. Hij stelt het team op en informeert alle leden. Hij stemt af met de opdrachtgever of een stuurgroep. Op enig moment sluit de projectmanager het project af, liefst als de oorspronkelijke doelstelling is behaald. Prince2 en IPMA opleidingen zijn hiervoor altijd de meest gangbare opleidingen geweest binnen de ICT en deze methodes voor het aansturen van projectmatig werken worden nog altijd veel gebruikt.

 

Nieuw projectmanagement

Omdat softwareprojecten met de komst van internet dynamischer werden, kwamen er ook nieuwe inzichten over projectmatig werken. Een belangrijke aanpak is Agile en de naam (lenig, beweeglijk) geeft al aan dat deze aanpak meer flexibiliteit toestaat. Scrum is een voorbeeld hiervan: Scrum teams zijn mulitdisciplinaire, zelfsturend teams die werken met kort-cyclische sprints waarbij minder formeel wordt vastgelegd.

Kenmerkend is dat dat elke sprint eindigt in een oplevering. Na de oplevering wordt opnieuw gekeken wat op dat moment moet wordenTeams die deze  en die beter kunnen omgaan met de wisselende behoeftes en inzichten. Deze projecten worden gecoördineerd door een scrum master. De productowner bewaakt de doelstellingen van de klant en andere belanghebbers.

Wat kan ik leren?

Een goede manier om klassiek projectmanagement te leren is om te kijken naar een cursus Prince2. Je kunt je dan ook kwalificeren. Een intensiever traject is IPMA. Uiteraard hebben we ook Lean en Green belt. Maar ook voor de moderne methoden zoals Agile of Scrum master kun je terecht op  BeeTree.

408 GEVONDEN OPLEIDINGEN
408 RESULTATEN
FILTERS